Vidskepelse

Vi har alltid vetat att kineser har alldeles speciell sorts vidskepelse, och att det finns mycket man kan göra för att få tur eller undvika otur. Vi var däremot inte riktigt förberedda på hur stor plats denna vidskepelse skulle ta i det kinesiska samhället.

 

Ta till exempel telefonnummer. Ett SIM-kort kan man få för 80 yuan, men man kan också investera 800 yuan i exakt samma sorts SIM-kort. Vi frågade förvirrat efter skillnaden, och fick reda på att det var dyrare ju bättre nummer man hade. Vilka nummer som är bättre beror på hur siffrorna låter när man läser upp dem. Våra telefonnummer, de vi fick för 80, har flera 4:i sig. 4 uttalas nästan likadant som död, vilket givetvis bringar otur. Värst är det om numret slutar på 14 (vilket Aramis’ gör), eftersom det uttalas nästan likadant som ska dö. Även 4974 är ett riktigt oturstal, eftersom det uttalas liknande som fyra morbröder ska dö. Och det vill man ju inte. De bra telefonnumren innehåller gärna 8:or, som låter som rikedom. 1888 kostar en hel del att ha med, likaså 168, eftersom det rimmar med frasen rikedom hela vägen.

 

Man får inte ge klockor i present till kineser, särskilt inte till gamla kineser. Det beror på att frasen ge en klocka i present, 送钟 [song zhong], uttalas exakt likadant som 送终 vilket betyder att ta avsked av de döda. Ett vitt armbandsur, däremot, är hlet ok att ge till någon man är kär i, eftersom det uttalas ungefär som baby.


Det här är vår ytterdörr (den såg ut så när vi flyttade in). Tecknet 福 betyder lycka eller välsignelse. Men om man istället säger lycka upp-och-ner, så låter det som lyckan kommer. Därför hänger man helt enkelt 福 upp-och-ner.

 

Sen kan man ju fråga sig hur mycket av det här som kineserna verkligen tror på. Lägger man 800 yuan på ett tursamt telefonnummer för att få tur, eller är det kanske för att alla som får ens visitkort ska se att man har 800 yuan över att spendera på ett coolt nummer?


Kommentarer
Postat av: Lisa

800 yanisar?? Är inte det ungefär lika mycket som 800 svenska kronor? För ett SIM-kort, då har det ju gått för långt.

2011-03-20 @ 13:41:50
Postat av: Anna

Jepp, en yuan är nästan exakt lika mycket värd som en svensk krona.

2011-03-21 @ 03:02:44
Postat av: Hella

Underbart!Hur är det med sexor?

2011-03-22 @ 12:50:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0