Silk Market

Idag skulle Aramis och Athos handla grejer inför Resan med stort R. Vi åkte till Silk Market, Pekings absolut turistigaste plats, en femvånings inomhusmarknad där de säljer i princip allt, och i princip ingenting äkta. Silk Market är jobbigt, men det är verkligen en upplevelse. Hundratals kineser i likadana rosa tröjor, i huvudsak tjejer i tjugoårsåldern, ropar på en samtidigt. "Missy, missy, wanna buy some shoes converse what colour do you like what size I give you good price how much?! Missy wait!" kan de få ur sig på tiden det tar en att gå förbi dem i rask takt. När man väl har stannat och hittat något man vill ha, och frågar efter priset, pratar de på i ytterligare någon minut om hur bra kvalitet saken har, att det är äkta läder/Dolce&Gabbana/Haglöfs/Nike/NorthFace/Adidas/etc innan de drar fram den jättestora, vita miniräknaren, svär på att de ger just dig ett riktigt bra pris, och knappar in ett pris som skulle ha varit rätt dyrt i Sverige. Sen börjas det. "Nej nej, alldeles för dyrt!" - "Jo jo, det här är faktiskt äkta, men ok jag sänker det med tjugo yuan" - "Aldrig i livet, du får inte mer än X yuan" - "Är du på riktigt? Det här är faktiskt äkta!" - "Det är det inte alls, du får X" och så vidare i nån minut, tills man plockar upp sina grejer, lägger ifrån sig det man vill köpa och går. Och blir tillbakaropad med ett bättre pris. Och går igen. De allra flesta av våra affärer idag har gjorts på några meters avstånd, när vi varit så långt borta från försäljaren att hon börjat tro på oss när vi sa att X var vårt riktiga maxpris, då ropar de "OK, missy kom back! I give you X".

Dagens skörd blev en 70-liters ryggsäck (300), två ficklampor (30/st) ett par sandaler (120) två par linnebyxor (100/st) en våg till våra väskor (50) och en linneskjorta (70).

Vid sandalerna stod Athos i femton minuter och sa "120 yuan" om och om igen till en stackars tjej som slet och drog i hans kläder varje gång han försökte gå därifrån. Han behövde handgirpligen lyfta henne ur vägen för att kunna gå därifrån, och då blev han ändå tillbakaropad. "I should hit you!" sa hon när han till slut fick som han ville. "You're free to", svarade Athos lugnt, men hon vågade inte.

Kommentarer
Postat av: Lisa

Silk market, åh silk market. Det känns som ett andra hem. Jag älskar "miss, pleace miss"!! Det är grejer det.

2011-06-12 @ 11:16:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0