Pingyao - lite som Visby, fast kinesiskt

Nu har vi tillbringat två dagar i Pingyao i Shanxi. Vi har i princip bara vistats innanför den stadsmur som omgärdar den äldre delen av staden; lite som Visby. Och vi är alla överens om att Pingyao är soft. Här finns typ en miljon hostel och väldigt mycket turister, men staden sväljer dem utan problem; det är aldrig jobbigt turistigt. Vi åkte hit för att Pingyao är väldigt gammalt och för Kina ovanligt välbevarat. Pingyao var en gång i tiden Kinas rikaste stad, och här startades Kinas första bank (vi har gått och tittat på den).




Nästan alla hus här har små, mysiga innergårdar med fina saker i, där man kan gå omkring och ta det lugnt.




När man går på gatorna här så får man, trots mängder med elbilar som skjutsar omking turister för en tia, känslan av att man åkt tillbaka i tiden några hundra år.














Vi råkade svänga in i en gränd där det stod sådana här märkliga, blomsterprydda saker. Senare gick ett stort tåg av människor genom staden och bar dessa tillsammans med en bärstol där det bara stod en bild av en man, och något som såg ut som en kista. Vi visste inte om det var en begravning eller någon sorts traditionell iscensättning av en, men vi vågade inte fota själva tåget utifall att.




Vi har också provat på lite yao, kinesisk medicin, som ska hjälpa mot ont i halsen. Den bestod av små nötter som man låter dra i hett vatten, som te, och som då förvandlas till små slembollar. Det fungerade förvånansvärt väl, och vi köpte 50 gram.




På kvällen gick vi förbi en kvinna som satt och gjorde månkakor. Månkakor äter man traditionellt på månfestivalen, på hösten. Vi har ätit dem i Sverige utan att bli särkilt imponerade, men här var de fantastiskt söta och goda.





Mycket spänningar har byggts upp under tågresan hit, och Athos och Aramis kände att de måste få ur sig sina aggressioner i en vanlig hederlig svärdsduell.

Kommentarer
Postat av: Dryg

Heja Aramis! Hugg honom i rumpan!

2011-06-29 @ 00:18:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0