Alkoholkultur

Idag när vi var och åt baozi på en liten hål-i-väggen-restaurang, så hade någon lämnat kvar en flaska sprit på vårt bord. Någon hade alltså tagit med sig en flaska med 47% sprit, tagit sig en sup till maten, och sedan glömt flaskan. Ingen reagerade, varken på den medhavda spriten, eller på att personen ifråga hade glömt kvar den.

Kinesiska språket har ett tecken som är ganska brett i sin mening: 酒 (jiu). Det betyder alkoholhaltig dryck, rätt och slätt. När man talar om starkt, okryddat risbrännvin, säger man 白酒 (baijiu), "vit sprit". Baijiu säljs överallt, från specialiserade sprit- och cigarettbutiker till kiosken på hörnet. I vår lilla närbutik kan man köpa en 2,5 liters plastdunk med baijiu. Det finns även baijiu i små plastglas med lock av aluminium, ungefär som portionsförpackningar med yoghurt, ifall man bara behöver en färdknäpp eller så.

Om man inte vill bli full som en kastrull finns det såklart svagare drycker, till exempel billigt vin, men musketörerna har i princip enhälligt kommit fram till att det inte är värt det. Vi har köpt tre flaskor vin, varav vi hällt ut... alla tre. Det är helt odrickbart.



Från vänster till höger:
Äppelvin, smakar som diskmedel ungefär.
Rödvin, smakar som om någon redan hällt i Zingo, men Zingon var rutten.
Rödvin, smakar som blandsaftkoncentrat med sprit i.
Brandy, smakar alkohol. Bara.
Baijiu av enklaste sort, smakar ingenting.
Baijiu av annan sort, smakar mest konstigt.
Mindre flaska av enkel baijiu.
Baijiu 67, smakar som ett varmt knytnävsslag i mellangärdet.

Kommentarer
Postat av: Olle Brink

Hej! Man undrar hur kineserna förhåller sig till dessa olika drycker? Vad har man för alkoholvanor där? Möjligen lite tidigt för er att ha någon uppfattning om.

Kul vore att se någon mer bild från lägenheten.

Från kalla vintern i Vetlanda --- Olle

2011-02-19 @ 19:10:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0